Mariagrot van Kleit

Geografisch pakket Maldegem

Beschrijving

De bescherming omvat de Mariagrot van Kleit, een bedevaartsoord opgetrokken in het vroegere Kleitbosje. Naast de Lourdesgrot omvat het bedevaartsoord ook twee ommegangen, een Sint-Ritakapel en een grote calvariekapel.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

Het bedevaartsoord van de Mariagrot van Kleit in het vroegere Kluisbosje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De vrij recente Mariagrot van Kleit, één der grootste Mariagrotten van Vlaanderen, opgericht uit devotie voor Onze-Lieve-Vrouw door de lokale pastoor in 1950 is een mooi voorbeeld van de voortlevende volksdevotie. Het ongewone bouwmateriaal, namelijk betonblokken gerecupereerd van de oorlogsvliegvelden in de buurt, getuigt van een ongeziene vindingrijkheid en originaliteit en refereert tevens aan de dramatische gebeurtenissen in de streek.
Door de combinatie van een Lourdesgrot met twee ommegangen, een Sint-Ritakapel en een grote calvariekapel, werd een uitgebreid bedevaartsoord gecreëerd, waarbij de oorspronkelijke aanleg van het vroegere Kluisbos grotendeels bewaard bleef.
De grote volkstoeloop, vooral in de meimaand, blijf tot op heden een uiting van volksdevotie en getuigt van de sociaal-culturele betekenis van de diepgewortelde geloofswaarden.

Devotiepark met Mariagrot van Kleit

Halledreef (Maldegem)
Mariagrot, opgericht in 1950-52 door de toenmalige pastoor van Maldegem-Kleit in de grote als devotiepark ingerichte tuin achter de pastorie en kerk. De Lourdesgrot is met een breedte van 13 meter, lengte van 18 meter en een hoogte van 9,5 meter de grootste Mariagrot van Vlaanderen. Rondom, uitbreiding in 1953 met een kapel en een galerij met ingewerkte kapelletjes met reliëfs die de Zeven Weeën van Maria uitbeelden.