Villa Nieuw Malecote

Geografisch pakket Maldegem

Beschrijving

De bescherming omvat de villa Nieuw Malecote met de siertuin en het tuinhek. Binnen de afbakening als monument liggen ook enkele restanten van de dubbele beukendreef naar de voormalige hoeve Malecote.

Waarden

Het beschermenswaardig erfgoed in Maldegem, geselecteerd op basis van de systematische overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de gemeente, omvat een gevarieerd aanbod van representatieve en goed bewaarde voorbeelden van het cultureel-historisch patrimonium van de gemeente. De geselecteerde objecten zijn betekenisvolle getuigen van de historische en/of kunsthistorische evolutie, van wooncultuur en maatschappelijk leven in het verleden en vertonen duidelijk historische, en meer bepaald architectuurhistorische, sociaal-culturele, industrieel-archeologische of volkskundige kwaliteiten en beeldbepalende kenmerken.

De villa Nieuw Malecote met tuin en tuinhek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het landhuis is een representatief en interessant voorbeeld van een in het groen gelegen villa geïnspireerd op de Engelse cottage, gebouwd rond 1910 in opdracht van de industrieel A. Standaert-Orridge van Balgerhoeke naar ontwerp van de Gentse architect Eugène De Heem. De karakteristieke grote beboomde villatuin met pittoreske houten tuinpoort is verwant aan de Engelse landschapsstijl met opzij een dubbele beukendreef. De vrij bescheiden bouwstijl van de bakstenen villa met zijn hoge pannendaken, topgevels, imitatievakwerk, deurportiek, houten erkers en veranda's is een goed voorbeeld van het romantisch woningtype van de begoede burgerij rond de vorige eeuwwisseling. Het gaaf bewaard interieur is een fraai voorbeeld van woonhuiscultuur in cottagestijl met een doordacht grondplan en functionele indeling, waarbij de inkomhal met vaste zithoek onder de trap een belangrijk en kenmerkend element vormt. Niet alleen de woonkamers maar ook de dienstruimten zijn in authentieke staat bewaard met het oorspronkelijk binnenschrijnwerk, marmeren schouwmantels, parket en tegelvloeren en wandtegels. Als waardevol mobilair is vooral te vermelden de aankleding en meubels in de hal en de zitkamer, vakkundige creaties van de Kortrijkse meubelmakers De Coene.

Oude Staatsbaan 156 (Maldegem)
In het kadasterarchief wordt de villa vermeld als kasteel, in gebruik genomen in 1914. Architect E. De Heem kreeg, blijkens een gevelsteen, de opdracht tot het ontwerp. De vrijstaande villa is omringd door een uitgestrekte tuin. Een houten tuinpoort en een overluifelde voetgangershek met ijzeren ajour zijn opgehangen aan bakstenen pijlers met decoratieve arduinen bekroningen.