Afspanning en herberg Het Gulden Hoofd

Woningen, gerechtsgebouw en omgeving Grote Markt

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de afspanning en herberg Het Gulden Hoofd met inbegrip van de overbouwde doorgang naar de Guldenhoofdstraat en aanpalend deurtravee.

Waarden

De woning met inbegrip van de overbouwde doorgang naar de Guldenhoofdstraat en aanpalend deurtravee is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in de 17de eeuw in zijn huidig aspect verbouwd, met even oude achterbouw, opgetrokken in bak- en zandsteen, met barokke klokgevel uit 1660 en een korfbogig afgedekte toegang naar een reeds in 1611 aangelegde steeg.

Grote Markt 20, Guldenhoofdstraat 1 (Dendermonde)
Afspanning en herberg, In de 17de eeuw verbouwd en voorzien van een barokke klokgevel van bak- en zandsteen, met inbegrip van een korfboogvormige doorgang naar de Guldenhoofdstraat, een gekasseide steeg aangelegd in 1611. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken in kunstleien. Achterbouw langs de Guldenhoofdstraat uit dezelfde periode. Acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak + rechts lagere aanbouw onder dito bedaking.