Beschermd cultuurhistorisch landschap

Het Burreken

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Het Burreken

Het Burreken te Zegelsem, Schorisse en Sint-Maria-Horebeke is beschermd als landschap.

Het beschermingsdossier motiveert de wetenschappelijke waarde van het landschap als volgt: het landschap omvat een aantal bronnen, namelijk deze van de Krombeek. Deze beek heeft een voorname rol gespeeld bij de vorming van dit landschap. De bovenloop heeft een diep V-vormig dal uitgeschuurd, de middenloop heeft een kenmerkend trogdal gevormd, waarin de bebossing te vinden is. De laatste kilometer van de Krombeek loopt in een breder dal dat min of meer asymmetrisch is: hierin vinden we wat bewoning.

Fytosociologisch gezien zijn de bossen belangwekkend. We kunnen onderscheid maken tussen de volgende bostypen. De eiken-beukenklasse omvat enerzijds bosassociaties behorende tot het elzen-vogelkersverbond (in de lage periodisch overstroomde, maar steeds zeer natte delen van de beekvallei komt hier het goudveil-essenbos tot ontwikkeling; in de vochtige beekvalleien, die aan akkers en weiden grenzen, komt het ruigte-elzenbos tot ontwikkeling) en anderzijds bosassociaties behorende tot het haagbeukenverbond (het eiken-haagbeukenbos komt tot ontwikkeling op de hellingen van de valleien en op de hogere delen). De eikenklasse omvat bosassociaties behorende tot het verbond van zomereik en wintereik (op de hogere, drogere delen vinden we het beuken-eikenbos).

Belangwekkend binnen het gebied zijn eveneens de houtwallen en de bosranden die men grotendeels kan rekenen tot de sleedoornorde: het gaat hier meestal om mantelgemeenschappen van de bossen van het haagbeukenverbond.

Waar de bronbeken zich diep in de vallei ingraven komt het zogenaamd ‘ravijnbos’ tot ontwikkeling, gekenmerkt door een sterke varenbegroeiing. Van belang zijn ook de bronnen, bronbeken en kwelzones. Naast de bossen en de bronnen zijn ook een aantal weilanden uit vegetatiekundig oogpunt interessant, namelijk een aantal soortenrijke hooilanden. De meerdere kleine paadjes en veldwegen die het gebied doorsnijden herbergen eveneens een rijke flora.

Vanuit ornithologisch standpunt beschouwd is het gebied belangrijk omwille van zijn specifieke rijkdom aan prooivogels (onder andere verschillende uilensoorten), spechten en kleine zangvogels. Vele soorten bereiken hier een merkwaardig grote dichtheid: dit is te wijten aan de kleinschaligheid van het landschap. Juist die kleinschaligheid is zeer kwetsbaar en het behoud ervan is noodzakelijk om de rijke avifauna in stand te houden.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000677, Het Burreken (S.N., 1981).

Het Burreken is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Gesloten hoeve

Wafelstraat 5 (Horebeke)
Afgelegen grote gesloten hoeve met bakstenen gebouwen rondom gekasseid erf, in kern vermoedelijk uit de 18de eeuw, aangepast in het laatste kwart van de 19de eeuw, en naar verluidt boerenhuis na brand begin 20ste eeuw heropgebouwd. Losstaand bakhuis en wagenhuis.

Gesloten hoeve

Burreken 28 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve met kunstleien daken van circa 1925. Boerenburgerhuis van anderhalve bouwlaag met links aansluitende poorttravee.

Gesloten hoeve

Perreveld 39 (Brakel)
Grote gesloten bakstenen hoeve voornamelijk uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw, wellicht deels teruggaand op oudere hoeve. Ruime gekasseide rechthoekige binnenplaats en brede gekasseide strook aan de straat. Toegangspoort met doorrit in oostelijke stalvleugel. Achterin gelegen ruim boerenburgerhuis van twee bouwlagen en acht traveeën onder zadeldak.

Korteberg 3 (Maarkedal)
Gewit, deels gecementeerd bakstenen hoevetje in straatbocht. Zijdelings aan de straat palende boerenwoning van zes traveeën onder links afgewolfd zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Ten noordoosten aangebouwde stal met houten beschieting voor de zijgeveltop.

Hoeve gedateerd 1766

Weverbeekstraat 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve in L-vorm met de laatste in Maarkedal overgebleven authentieke woning in vakwerkbouw met lemen vullingen; naar verluidt afkomstig van de omgeving van de kerk en hier heropgericht. Boerenwoning van zes traveeën onder steil overstekend zadeldak met ten westen wolfseind. Ten oosten, loodrecht, aansluitende dwarsschuur met stallen, waarschijnlijk bijgevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Naast de straat, bakhuisje van het tweedelige type.

Veldkapelletje

Weverbeekstraat (Maarkedal)
Aan de weg opgerichte veldkapel. Gewitte bakstenen sokkel afgedekt door ezelsrug. Zwart kruisje tegen de puntgeveltop.

Wegkapel

Korteberg (Maarkedal)
Puin van wegkapel aan een bospad tussen de Weverbeek en Beekkantstraat, grensweg met Brakel, vermoedelijk een Kruiskapel uit eind 19de eeuw.

Burreken en vallei van de Maarkebeek stroomopwaarts Maarke

Zegelsem (Brakel), Sint-Kornelis-Horebeke, Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), Maarke-Kerkem, Schorisse (Maarkedal), Mater (Oudenaarde)
Dit gebied strekt zich over het grondgebied van de gemeenten Brakel, Horebeke en Schorisse uit. Het omvat de bronhoofden van de Maarkebeek (Krombeek) en een deel van de loop van de Maarkebeek. Het heuvelig karakter van dit gebied wordt veroorzaakt door de sterke erosiewerking van talrijke kleine waterlopen. Het bodemgebruik bestaat hoofdzakelijk uit een afwisseling van bossen en graslanden. Er zijn talrijke zichten op de omgeving.