Hoeve Hooghof

Het Hooghof met omgeving

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het Hooghof als volgt werd gemotiveerd: "Het Hooghof wordt beschermd als monument omwille van zijn historische en artistieke waarde, meer bepaald als voormalige afhankelijkheid van de abdij van Affligem; na de verwoesting door brand werd ze als een gesloten hoeve wederopgebouwd in 1794, zodat in zijn huidige vorm de gebouwen dateren van eind 18de en 19de eeuw, gegroepeerd rondom een ruime geplaveide binnenplaats."

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000455, Beschermingsdossier Hooghof, KCML/1 05/08/1982 (voorgesteld advies).

Het Hooghof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Abdijhoeve 't Hooghof

Jan Longinstraat 111 (Asse)
Voormalige abdijhoeve van Affligem waarvan de oorsprong opklimt tot het begin van de 12de eeuw. Heden gesloten hoevecomplex waarvan de diverse bestanddelen geschikt zijn rondom de vier zijden van een gekasseide, nagenoeg vierkante binnenplaats.