Kasteel van Muylem: gevels, daken en interieur gelijkvloers

Kasteel van Muylem: gevels, daken, interieur van gelijkvloers, tuin met bijgebouwen en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de gevels en de daken en het interieur van de gelijkvloerse verdieping van het in eclectische stijl opgerichte kasteel van Muylem.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "omwille van de artistieke waarde, als villa gebouwd rond de eeuwwisseling (circa 1900) in gele baksteen, voorzien van lagen rode baksteen, en met art-nouveau-elementen in de vensterboogvelden, met een gedeelte van de achtergevel in neorenaissance / neobarokstijl en met op het gelijkvloers interieurs uitgewerkt met lambriseringen, haarden, balkenlagen, vensterluiken, trappen, eveneens in een vermenging van neorenaissance en neobarokstijl."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000635, Aalst: Kasteel van Muylem (VAN DEN BOSSCHE H., 1981).

Waarden

Het Kasteel van Muylem (de gevels, de daken en het interieur van het gelijkvloers) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteel van Muylem

Gentse steenweg 380 (Aalst)
Het kasteel van Muylem werd in 1897 opgetrokken door de familie Van Muylem in een combinatie van diverse neostijlen.