Nonnemolen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Zogenaamd "Nonnenmolen" aan de Maarkebeek met achterin haag gelegen watermolencomplex. Vermelding van een molen reeds voor 1269. Op 6.9.1296 aangekocht door de nonnen van de abdij Maagdendale te Oudenaarde van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal die hem verwierf van de Vrouwe van Lombeek.

Watermolen Nonnenmolen

Watermolenstraat 3 (Oudenaarde)
De Nonnenmolen was een graanmolen; in 1578 vermeld als koren- en oliemolen. In 1580-1582 totaal vernield en volledig heropgebouwd in 1586. Geheel van boerenwoning tegen molengebouw met watermolen, alleenstaande dwarsschuur en ten zuiden, bakhuis op eiland. Bakstenen vleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw op gepikte plint onder zadeldaken met molengebouw en boerenwoning. Boerenwoning van één vooruitspringende + zes traveeën en één bouwlaag, naar verluidt gedateerd 1614 op binnendeuromlijsting.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door