Gerechtsgebouw

Woningen, gerechtsgebouw en omgeving Grote Markt

Het gerechtsgebouw is beschermd als monument.

Het gerechtsgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van zogenaamde 'Moderne Renaissance' of 'Nieuwe Vlaamse stijl', gebouwd in 1920-1925 naar ontwerp van Valentin Vaerwijck, gekenmerkt door historiserende elementen zoals campaniletoren, puntgevels, afwisselende baksteen- en natuursteenlagen en halfverheven naast quasi driedimensionaal beeldhouwwerk van de hand van de Gentse beeldhouwers Geo Verbanck en Oscar Sinia.

Gerechtsgebouw

Justitieplein 2 (Dendermonde)
Het huidige indrukwekkende gerechtsgebouw werd gebouwd tussen 1923 en 1927 naar de plans van architect Valentin Vaerwyck. Het is opgetrokken in expressionistische baksteenarchitectuur met verwerking van historiserende elementen uit verschillende stijl- en bouwperioden en gecombineerd tot een eclectisch geheel. De decoratieve sculpturen in de voorgevel, in de wandelzaal en in de zittingzaal zijn van de Gentse beeldhouwers Oscar Sinia en Geo Verbanck.