Koninklijke Academie: voorbouw en voorgevel

Koninklijke Academie

De bescherming van de Koninklijke Academie als monument omvat de voorbouw en voorgevel.

Waarden

De voorbouw en voorgevel van de Koninklijke Academie zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een in 1924 ontworpen gevel waarbij stadsarchitect en leraar bouwkunde Fernand de Ruddere, afbreuk deed aan de bij de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog dominerende historiserende architectuur, zich hier weliswaar nog bekende tot de romantisch-decoratieve tendens in de architectuur van het Interbellum, meer bepaald met een aan oude Egyptische kunst ontleende vormentaal, doch deze wist te verzoenen met het moderner en meer functionalistisch concept van de als een betonskelet structuur opgevatte voorbouw.

Oude Vest 111 (Dendermonde)
Sinds 1883 beschikt de academie over eigen lokalen in de Dijkstraat. De plannen waren van stadsarchitect Edouard Bouwens en omvatten een imposante neoclassicistische voorbouw en bakstenen vleugels gegroepeerd omheen een rechthoekige binnenplaats achteraan. In 1914 werden, bij de zware bombardementen van de stad, de academiegebouwen deels vernield. Stadsarchitect Fernand de Ruddere ontwierp in 1924 een imposante voorbouw in een opvallende art-decostijl met invloed van de functionalistische richting en de romantisch-decoratieve tendens met reminiscenties aan de Egyptische kunst en integreerde en renoveerde de niet vernielde vleugels van de vroegere academiegebouwen van 1883.