Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes: grot

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met grot en omgeving

De grot voor de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als monument.

In hetzelfde besluit werd de kapel apart beschermd als monument. Het geheel werd in hetzelfde besluit beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De grot voor de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

als voorbeeld van een 19de-eeuws plaatselijk bedevaartsoord, gegroeid uit een privé-initiatief, meer bepaald een vóór de benedenverdieping van de kapel kunstmatig aangelegde grot met zijwaartse, in hoefijzervorm aangelegde opgangen die oorspronkelijk van treden waren voorzien.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kapellestraat (Lierde)
De kapel werd in 1863 gebouwd als een getrouwe kopie van de basiliek van Lourdes en evolueerde tot een klein bedevaartsoord. Ranke neogotische bakstenen kapel van twee bouwlagen en twee traveeën met driezijdige sluiting onder kunstleien zadeldak. Onderbouw voorafgegaan door een met imitatierots als grot uitgewerkt bordes met dubbele gebogen toegangstrap naar de kapelruimte boven.