Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme: woning van scheepsbouwer Emiel Van Damme

Scheepswerven, woonhuis Van Praet-Dansaert en toebehoren met terrein

De woning van scheepsbouwer Emiel Van Damme is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige woonhuis Emiel Van Damme is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van gebouwen, inrichtingen, toestellen, werktuigen en materialen behorend tot een karakteristieke scheepswerf voor binnenvaartuigen uit de periode 1870-1955 met een oude kern.
Als woonhuis van een scheepsbouwer, met muurschilderingen waarvan er onder andere werden uitgevoerd met oog op het bezoek van Prins Leopold.

Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme

Sint-Ursmarusstraat 137 (Dendermonde)
Scheepvaartmuseum en voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme. De voormalige scheepswerf Van Praet–Dansaert is één van de oudste, zo niet de oudste nog volledig bewaarde Vlaamse scheepswerf met droogdokken, werkhuizen, burelen, loodsen en werktuigen. De nog bestaande droogdokken voor houten schepen van de scheepswerven van Van Damme en van Van Praet-Dansaert dateren uit de 19de eeuw. Het voormalige huis van scheepsbouwer Emiel Van Damme, dateert vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw.