Gesloten hoeve met bijhorende eik en erf met boomgaard en bakhuis

Landelijke architectuur

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de gesloten hoeve met bijhorende eik en erf met boomgaard en bakhuis.

Waarden

De hoeve met bijhorende eik en erf met boomgaard en bakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde:
Typerend landelijk architecturaal geheel gevormd door een vrij grote gesloten bakstenen hoeve overwegend daterend uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw, teruggaand op een oudere hoeve met losse bestanddelen.
Het boerenhuis van het type boerenburgerhuis, met neoclassicistische deuromlijsting in de erfgevel, verenigt ook binnenshuis karakteristieken van het traditioneel boerenhuis met stijlinvloeden van de burgerhuizenbouw. De gedeeltelijk houten dwarsschuur als rest van houtbouw en de overdekte gemetste mestput op de binnenplaats verlenen de entiteit een zeldzaam karakter.
Belangrijke aspecten van de voor de hoevebouw specifieke landschappelijke context, zoals een boom als merkteken naast de ingang, een bijhorend begraasd erf met hagen, achtererf met bakhuis en boomgaard, bleven behouden als markante componenten behorend tot het origineel kader van een traditioneel boerenerf.

Gesloten hoeve

Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.