Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteel Ter Meeren

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Kasteel Ter Meeren, gesitueerd in een landschapspark met serpentinevijver. Volgens de kaart van F. Horenbault van 1583 voorheen een enkelvoudig omgrachte site met herenverblijf toehorende aan Segher Verstraten.

Kasteel Ter Meeren met park

Eenbeekstraat 44 (Destelbergen)
Kasteel Ter Meeren, gesitueerd in een park in landschappelijke stijl met serpentinevijver. Vanouds leidt een lange toegangsdreef vanuit het zuiden naar het vroeger omgrachte kasteel. Heden een vergrote, neoclassicistische buitenplaats uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Hoofdvolume met rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed, drie traveeën diep en drie bouwlagen hoog onder een leien schilddak. In de jaren 1880 aangepast en voornamelijk vergroot. Ommuurde moestuin met lange, beglaasde ijzeren serre en koetshuis onder mansardedak.

Is de omvattende vaststelling van

Kasteelhoeve Hof ter Meeren

Eenbeekstraat 40 (Destelbergen)
Naar verluidt zogenaamd Hof ter Meeren, voormalige kasteelhoeve bij het ernaast gelegen gelijknamige kasteel. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. Daarbij aansluitende voormalige hovenierswoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Verder nog schapenstallen en bakhuis.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door