Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Florentijnse Loge

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

* Nr. 1. Florentijnse Loge.Vanaf ca. 1420 tot XVI a, natiehuis van de Florentijnen. Zichtbepalend hoekpand bij Vlamingstraat. Marcus Gerards (1562) en A. Sanderus (1641) tekenen de Loge als een rechth. gebouw van vier + vijf trav. en drie bouwl. onder zadeldak (n straat) achter een hoge schermgevel met hoektorens vlg. recent bouwhistorisch onderzoek resultaat van derde bouwfase; echter met o

Florentijnse Loge

Academiestraat 1 (Brugge)
Zichtbepalend hoekpand bij de Vlamingstraat, met oude kern uit de vroege 13de eeuw. Het pand kreeg een omvangrijke verbouwing in de loop van de 14de eeuw. Getuige daarvan is bijvoorbeeld de dakkap, die door dendrochronologisch onderzoek gedateerd werd tussen 1338 en 1349. Het pand was vanaf 1420 tot het eerste kwart van de 16de eeuw in gebruik als natiehuis van de Florentijnen. Het onderging een derde bouwfase omstreeks 1430-1470. Diephuis met vier + vijf traveeën en drie bouwlagen, met een bepleisterde klokgevel daterend van het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw.