Heilig Grafkapel

Geografisch pakket Eeklo

De Heilig Grafkapel is beschermd als monument.

Heilig Grafkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Door haar opmerkelijke inplanting aan de grote invalsweg en tegenover de begraafplaats en door de markante gevelsculptuur is de Heilig Grafkapel een blikvanger in het straatbeeld. De kapel vervangt een oude calvarieberg en is een goed voorbeeld van regionale neogotiek geïnspireerd op de laatgotische stijl, een ontwerp van de Eeklose stadsarchitect Frans Van Wassenhove, ingewijd in 1900. De engelenbeelden aan de voorgevel zijn van Mathias Zens; de terracotta bas-reliëfs in de zijgevels met de droevige mysteries van Maria zijn van de hand van de lokale beeldhouwer Fernand Nisol. Het nog vrijwel intact bewaard interieur bevat in overwelfde nissen een polychrome beeldengroep van de graflegging door Mathias Zens en de voorstelling van een calvarie, afkomstig van de vroegere calvarieberg, de neogotische kruiswegstaties zijn eveneens van M. Zens. De iconografie van de kleurrijke glasramen van Jules Dobbelaere staat in verband met de dood van Christus. De talrijke gedenkstenen van overleden Eeklonaars op de lambrisering getuigen van grote volksdevotie.

Heilig Grafkapel

Molenstraat (Eeklo)
Kapel in regionale neogotiek naar ontwerp van de Eeklose stadsarchitect Frans Van Wassenhove, uitgevoerd door zijn stiefbroer aannemer Philibert Reychler, ingewijd op 24 juni 1900. De kapel is gebouwd tegenover de begraafplaats op het einde van de Molenstraat, op de plaats van een calvarieberg met een ingegraven Heilig Graftafereel.