Burgerhuis ontworpen door Alexis Sterck

Grote Markt met gebouwen

Het burgerhuis, later ingericht als bankgebouw, is beschermd als monument.

Het bankgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Dit huizenblok aan de Grote Markt is het enige in Dendermonde dat in de jaren 1920 door stadsarchitect Alexis Sterck volgens een voorgeschreven geveltypologie als geheel werd ontworpen. Dit ensemble is representatief voor de historiserende bouwtypologie die als uitgangspunt werd genomen en waarbij een romantisch historisch ontwikkeld bouwproces werd gesuggereerd. Architect Sterck ontwierp een bouwblok gaande van neotraditionele bakstenen trapgevels tot neobarokke klokgevels met uitgewerkte voor- en achtergevels, begrensd door het historisch Vleeshuis en een driegevelwoning ter hoogte van het Justitieplein. Het werd ingeplant op de bestaande percelen, met behoud van de oorspronkelijke diepte en bouwhoogte, waardoor de visuele afscheiding van de Kerkstraat en het gesloten karakter van het marktplein werd hersteld.

Grote Markt 33 (Dendermonde)
Huis ten westen palend aan het Vleeshuis, en deel uitmakend van het huizenblok nummers 33-38 na de totale oorlogsvernieling van 1914 door de stad heropgebouwd in 1921-22 in neo-Brabantse barokstijl naar het ontwerp van Dendermonds stadsarchitect Alexis Sterck van 1920.