Apotheek

Grote Markt met gebouwen

De apotheek is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige apotheek Fr. Roman, thans Derveaux, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze beeldbepalende apotheek, eertijds gekend als Fr. Roman thans als Derveaux, is representatief voor een sobere burgerwoning in neoclassicistische stijl. Het 19de-eeuws voorkomen wordt gekenmerkt door de bepleisterde lijstgevel met schijnbossage en de geritmeerde gevelopbouw met verzorgd decoratief schrijnwerk. Deze woning, opgetrokken op een site die tot de Middeleeuwen opklimt, behoort tot de weinige behouden vooroorlogse gebouwen. Deze burgerwoning is illustratief voor de bebouwing die de Grote Markt in de 19de-eeuw karakteriseerde.

Apotheek

Grote Markt 28 (Dendermonde)
Begin 19de-eeuws burgerhuis, circa 1828 ingericht als apotheek. Het betreft een sobere bepleisterde lijstgevel met schijnvoegen die zorgt voor afwisseling met de overheersende wederopbouwarchitectuur in bak- en natuursteen. De gevelopbouw met enkelhuisopstand wordt geritmeerd door de rechthoekige omlijste vensteropeningen.