Geknotte zomereik op de Baardegemkouter

Beschermd monument van tot heden (voorlopige opheffing)

Geknotte zomereik en omgeving
voorlopige opheffingsbesluiten: 22-11-2023  ID: 15220

Eik en omgeving

De zomereik op de Baardegemkouter is beschermd als monument. Deze boom werd gerooid.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de waarde van de zomereik als volgt werd gemotiveerd: “zeldzaamheid en wetenschappelijke waarde; monumentaal karakter; landschappelijke waarde als beeldbepalend en esthetisch element in de dorpskom; volkskundige waarde (cf. het knotten leverde eertijds gebruikshout op voor het landbouwbedrijf)”.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000807, Zomereik met omgeving - Baardegemkouter, advies KCML (1990).

Op 22 november 2023 werd de bescherming van de geknotte zomereik als monument voorlopig opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. In 1994 is de geknotte zomereik op maaiveldhoogte afgebroken tijdens een storm.

De eik (Quercus robur) is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde

Geknotte zomereik als hoekboom

Baardegem (Aalst)
De reeds gerooide zomereik stond op de Baardegemkouter, op de grens van twee landbouwpercelen en naast een kruispunt van twee loswegen.