Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Mollem

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Pastorie Sint-Stephanusparochie met omheining, boerenhuis en dorpskom

Waarden

De dorpskom van Asse (Mollem) is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Dorpskom Mollem

Dorp, Kasteelstraat, Kouter (Asse)
Het interessante van deze dorpskern is vooral toe te schrijven aan de ongerepte toestand van de bebouwing van het pleintje rond de kerk, maar ook de beeldbepalende rol die zowel de Sint-Stefanuskerk, als de pastorie spelen.

18de-eeuwse boerenwoning

Kasteelstraat 12 (Asse)
Vrijstaand, 18de-eeuws boerenhuis, als monument beschermd en gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Mollem.

Dorpshoeve

Dorp 2 (Asse)
Voorheen karakteristieke dorpshoeve, bestaande uit een L-vormig woonstalhuis onder pannen zadeldak met rechts de vrijstaande schuur, in kern mogelijk opklimmend tot einde 18de of begin 19de eeuw.

Kasteelstraat 18 (Asse)
Intacte, landelijke dorpswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat en gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Mollem.

Kasteelstraat 19 (Asse)
In de lintbebouwing opgenomen dorpswoning, uit het laatste kwart van de 19de eeuw en gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Mollem.

Gemeentehuis van Mollem

Dorp 1 (Asse)
Gemeentehuis met achteraan aansluitende klassenvleugel, heden in gebruik als bibliotheekfiliaal en gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Mollem.

Neoclassicistisch herenhuis

Kasteelstraat 1 (Asse)
Vrijstaand, neoclassicistisch herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw, omringende tuin, aan de straat afgesloten door een lage muur met ijzeren hekje en een ijzeren toegangshek tussen beraapte hekkenpijlers.

Parochiekerk Sint-Stefanus

Dorp (Asse)
Georiënteerde longitudinale kruiskerk in classicistische stijl, opgetrokken in de periode 1754-1758 op kosten van de abdij van Affligem. Tot op heden omgeven door een deels bewaard, ommuurd kerkhof.

Pastorie Sint-Stefanusparochie met ommuurde tuin

Dorp 22 (Asse)
Pastorie met ommuurde, omringende tuin, gebouwd in 1762 op kosten van de abdij van Affligem. De pastorie werd beschermd als monument en maakt bovendien deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Mollem.