Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Grote Markt met gebouwen

Beschrijving

Het voormalige burgerhuis van burgemeester Van Stappen, ontworpen door Ferdinand De Ruddere in 1923, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige herenwoning van burgemeester Van Stappen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
De voormalige herenwoning van burgemeester Alberic Van Stappen, gesitueerd op de site van de vroegere woning ‘De Zwane’ werd circa 1923 ter vervanging van de vernielde dokterswoning van zijn vader gebouwd. Stadsarchitect Fernand De Ruddere ontwierp het huidig gebouw, dat door zijn hoogte en verticale accentuering nog steeds de gevelrij aan de Grote Markt bepaalt. De Ruddere realiseerde een monumentaal gebouw in eclectische stijl met sterke invloeden uit de barok en de Renaissance dat beantwoordt aan een poging om een oud pand binnen een historisch gegroeid stadsdeel te evoceren. Het ontwerp is geen reconstructie van de verdwenen herenwoning, maar een fictief ontwerp geïnspireerd op diverse bouwstijlen conform de gangbare visie op de wederopbouwarchitectuur.

Burgerhuis met winkel

Grote Markt 24 (Dendermonde)
Monumentale woning met neobarokgevel van 1923, ontworpen door stadsarchitect Ferdinand de Ruddere in opdracht van Alberic Van Stappen, van 1920 tot 1934 burgemeester te Dendermonde. Dit gebouw kwam in de plaats van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde herenwoning van dokter Alfred Van Stappen, vader van Alberic. Door zijn hoogte en verticale accentuering bepaalt het nog steeds de gevelrij aan de Grote Markt. Het breedhuis telt drie traveeën en vier bouwlagen onder pannen zadeldak.