Parochiekerk Sint-Martinus: toren, koor en transept

Beschrijving

Van de parochiekerk Sint-Martinus werden in eerste instantie de toren, het koor en het transept beschermd als monument.

In 2013 werd de bescherming uitgebreid tot de volledige kerk met kerkhofsite.

Waarden

De toren, het koor en het transept (in zijn geheel) van de Sint-Martinuskerk zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Parochiekerk Sint-Martinus

Steenweg (Gavere)
De kerk met ovale kerkhofsite klimt mogelijk op tot de vroege middeleeuwen. Het huidige kerkgebouw bewaart nog de romaanse toren en het koor in Doornikse steen, opklimmend tot de 12de – 13de eeuw en het gotische transept in zandsteen dat uit de 15de eeuw dateert. In 1901 werd de kerk door een hevige brand deels vernield. Met uitzondering van het koor en het transept met torenbasis werd alles gesloopt en zo getrouw mogelijk gereconstrueerd naar ontwerp van architect Modeste De Noyette tussen 1902 en 1905.