Classicistisch herenhuis

18e-eeuwse herenhuizen

Dit 18de-eeuws herenhuis is beschermd als monument.

Waarden

Het 18de-eeuws herenhuis en ijzeren tuinhek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als voorbeeld van een dorpswoning in een eenvoudige landelijke gemeenschap, gebouwd in de 18de eeuw door de laatste griffier van het Land van de Woestijne en de heerlijkheid Woeste, Weibroek en Biesem en die later bewoond werd door de dorpsdokter, de notaris en andere vooraanstaande ingezetenen van het dorp;
Als kenmerkend voorbeeld van een herenhuis met voortuin, gesplitst in twee woningen, gebouwd in 1774 in een classicistische stijl met een beraapte lijstgevel en met bijzondere aandacht voor de deuromlijstingen, met toevoeging van het rechtergedeelte in aangepaste stijl uit het midden van de 19de eeuw en ingericht als woning in 1925.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als voorbeeld van verstedelijkte dorpsarchitectuur met gekoppelde huizen, ingeplant achter een voortuintje met fraaie ijzeren afsluiting, met beraapte lijstgevel voorzien van omlijste rechthoekige vensters met typische sluitstenen, horizontaal geleed door puilijst, verbonden lekdrempels en kroonlijst als gevelbeƫindiging, spiegelbogige en rechthoekige deuren met fraai uitgewerkte ijzeren waaier in bovenlicht en gevat in classicistische omlijstingen, daterend uit 18de en 19de eeuw.

Stationsstraat 41-43 (Aalter)
Dit herenhuis met voortuin, opgesplitst in twee woningen, werd gebouwd in 1783-84 in een classicistische stijl. De beraapte lijstgevel op grijs geschilderde arduinen plint wordt horizontaal geleed door een witte puilijst en cordons. Het rechter huis heeft een rechthoekige deur met waaier met gezandstraald glas in geprofileerde bepleisterde omlijsting met sluitsteen.