Windmolen Bookmolen of molen De Block met maalderij

Industrieel erfgoed met cultuurgoederen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de windmolen Bookmolen of molen De Block, de windmolensite teruggaand op de molenberg en de elektrische maalderij horende bij de voormalige windmolen, allen met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting.

Waarden

De voormalige windmolen, genaamd Bookmolen of molen De Block, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting, en de windmolensite teruggaand op de molenberg; de elektrische maalderij horende bij de voormalige windmolen genaamd Bookmolen of molen De Block met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting; de kasseiweg, toegangsweg tot de molen en maalderijsite genaamd Bookmolen of molen De Bloek zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als typologisch goed bewaarde molenromp, restant van een beltmolen, met een aantal nog bewaarde belangrijke onderdelen uit de vroege eerste helft van de 19de eeuw. Het gaat om een relatief oude materiële getuige van de molenbouw, die op dat ogenblik vooral nog gebruik maakt van hout als constructiemateriaal.
Tevens is het conisch gietijzeren kamwiel een getuige van een 20ste-eeuwse economisch noodzakelijke mechanisering. De verdere mechanisering van deze molensite wordt geïllustreerd door de aanwezigheid van de elektrische maalderij die circa 1939 naast de molenromp werd ingericht. De molen is beeldbepalend in het nog vrij open omgevend landschap.

Bookmolen met maalderij en hoeve

Bookmolenstraat 162 (Dendermonde)
Voormalige stenen korenwindmolen van het type bovenkruier uit het begin van de 19de eeuw, met een kasseiweg die ook toegang verleent tot een maalderij uit circa 1871 en een 19de-eeuwse hoeve met stallen en schuren.