Zwijveke-abdij: overblijvende gebouwen en ingangspoort

Oude Zwijvickabdij: resterende gebouwen en monumentale ingangspoort

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de overblijvende gebouwen en de monumentale ingangspoort van de Zwijveke-abdij.

Waarden

De overblijvende gebouwen, alsmede de monumentale ingangspoort van de oude Zwijvick- Abdij, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Zwijveke-abdij

Nijverheidsstraat 1-5 (Dendermonde)
Overblijvende gebouwen van de Zwijvekeabdij en monumentale ingangspoort. Resterende dienstgebouwen daterend uit de 17de eeuw, verbouwd in de 18de eeuw en bestaande uit twee haakse vleugels. Zuidwestelijke vleugel met zuilengalerij van negen traveeën onder mansardedak met vier houten dakkapellen, uit 1690. Open zuilengalerij met negen gedrukte rondbogen en tien Toscaanse zuilen in hardsteen. Toegangspoort van 1755 in rococostijl, oorspronkelijk deel uit makend van een groter poortgebouw, gelegen op de westelijke gracht.