Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parochiekerk Sint-Gillis-Binnen: omgeving met pastorie en restanten Zwijveke-abdij

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parochiekerk Sint-Gillis-Binnen, pastorie met tuin en 18de-eeuws gedeelte van de abdij

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat de omgeving van de parochiekerk Sint-Gillis intra muros met de pastorie van de Sint-Gillisparochie en de 18de-eeuwse restanten van de Zwijveke-abdij. De parochiekerk zelf behoort niet tot deze bescherming, maar is wel apart beschermd als monument.

Waarden

De bij vermelde kerk aansluitende omwalde pastorie met tuin, alsmede het nog resterende 18de-eeuwse gedeelte van de vroegere abdij zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Pastorie Sint-Gillis-Binnenparochie met tuin

Brusselsestraat 67 (Dendermonde)
Achterin gelegen omgrachte 19de-eeuwse pastoorswoning met grote tuin. Domein enkel toegankelijk via het sierlijke gesmeed ijzeren hekwerk aan de Brusselsestraat. Huidige pastorie in 1852 naar ontwerp van stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neoclassicistische stijl opgetrokken. Asymmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De tuin werd wellicht bij de bouw van de pastorie in landschappelijke stijl aangelegd.

Zwijveke-abdij

Nijverheidsstraat 1-5 (Dendermonde)
Overblijvende gebouwen van de Zwijvekeabdij en monumentale ingangspoort. Resterende dienstgebouwen daterend uit de 17de eeuw, verbouwd in de 18de eeuw en bestaande uit twee haakse vleugels. Zuidwestelijke vleugel met zuilengalerij van negen traveeën onder mansardedak met vier houten dakkapellen, uit 1690. Open zuilengalerij met negen gedrukte rondbogen en tien Toscaanse zuilen in hardsteen. Toegangspoort van 1755 in rococostijl, oorspronkelijk deel uit makend van een groter poortgebouw, gelegen op de westelijke gracht.