Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Landhuis Spaans Dak met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Oud-Heverlee

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat het landhuis Spaans Dak met de onmiddellijke omgeving, een langshuis uit de 16-17de eeuw aan de rand van de vijvers van de Zoete Waters.

Het beschermingsdossier motiveert de artistieke waarde van de watermolen van de Zoete Waters en het Spaans Dak als volgt: "ondanks enkele verbouwingen hebben ze grotendeels hun 17de-eeuws uitzicht bewaard; een belangrijke factor die mede hun waarde benadeelt, is echter hun ligging. Vooreerst staan ze visueel in relatie met elkaar: ze staan namelijk in de onmiddellijke omgeving van de eerste vijver van de Zoete Waters. Het Spaans Dak heeft daarbij nog als achtergrond, de aanzet van het Meerdaalwoud. De voormalige molen bevindt zich goed zichtbaar op de hoek van een kruispunt en in de diepte - ter hoogte van de vijvers - waarheen de Waverse baan afdaalt."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000560, Sint-Annakerk (uitbreiding) en pastorie met omgeving; kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen; het Spaans Dak met omgeving; voormalige watermolen met omgeving (S.N., 1980).

Waarden

Het Spaans Dak met onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Landhuis Spaans Dak

Maurits Noëstraat 2 (Oud-Heverlee)
Twee verdiepingen hoge woning afgedekt met een tichelen zadeldak en geflankeerd door een zadeldaktorentje met trapgeveltjes, uit de 16de, 17de eeuw, achterbijbouw uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Het Zoet Water

Maurits Noëstraat, Meerdaalweg, Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Site met vijvers en een 16de-eeuws waterkasteeltje, omgeven door bos met een barokkapel; geliefd excursiedoel vanaf minstens 1800; sinds 1930 uitgebouwd tot trekpleister voor dagjestoeristen. Op de site zijn tuinelementen in cementrustiek aanwezig, daterend uit het interbellum: balustrade en brug rond het eiland van het Spaans Dak; op een eilandje in de tweede vijver, een reuze vliegenzwam in cementrustiek, ten zuidoosten van het Spaans Dak een gecementeerde nepruïne met het jaartal "1667".