Stationsgebouw Langerbrugge

Spoorwegstation Langerbrugge

Het stationsgebouw van Langerbrugge is beschermd als monument.

Waarden

Het spoorwegstation Langerbrugge is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als voorbeeld van een station met de karakteristieken van het gebouwd patrimonium van de stichtende maatschappij Gent-Terneuzen onder andere gekenmerkt door de aanwezigheid van een achteruitspringend overluifeld gedeelte. Het betreft hier tevens een materiële illustratie van de bouwstijlen die door privé-maatschappijen in het algemeen en de maatschappij Gent-Terneuzen in het bijzonder circa 1865 werd toegepast. Het gaat daarenboven om een station dat toebehoorde aan één van de laatste nog bestaande privé-maatschappijen die na 1926 door de toen opgerichte Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen werd overgenomen.

Gentweg 8-10 (Evergem)
Stationsgebouw, gelegen op de spoorlijn Gent-Terneuzen, geopend op 19-12-1865 en vermoedelijk vernieuwd na de Eerste Wereldoorlog. Laag bakstenen gebouw met lokettenzaal van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, aan de perronzijde achteruitspringend overluifeld gedeelte. Ernaast gedeeltelijk verbouwd, hoger opgetrokken woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen.