Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Wambeek

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Dorpskom van Wambeek

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de dorpskom van Wambeek. Binnen de afbakening zijn de parochiekerk Sint-Remigius, de kerkhofmuur, de pastorie en de Bellemanshoeve als monument beschermd.

De dorpskom is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dorpskom Wambeek

Bollestraat, Doelstraat, Langestraat, Pol de Montstraat, Potgieter (Ternat)
De dorpskom van Wambeek heeft nog steeds een kleinschalig karakter en oude stratenstructuur met enkele beeldbepalende monumenten.

Geboortehuis van Pol de Mont

Pol de Montstraat 11 (Ternat)
Tweeverdiepingshuis met ingemetselde gedenksteen, onder zadeldak op uitgesneden modillons, constructie opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw, doch grondig vernieuwd.

Hoeve in L-vorm

Pol de Montstraat 2 (Ternat)
Hoeve met geplaveid erf, gedateerd 1847, bakstenen boerenhuis van zeven traveeën met anderhalve verdieping, stal in het verlengde en haaks dwarsschuurtje.

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Langestraat (Ternat)
Arduinen kapel uit de 18de eeuw, barokke bekroning in de vorm van een halve cirkel naar onderen toe uitlopend op volutes met bloemmotief.

Parochiekerk Sint-Remigius met ommuurd kerkhof

Pol de Montstraat (Ternat)
Kerk met ommuurd kerkhof, classicistisch schip, van 1774 naar ontwerp van Jan Thibaut, toegevoegd aan de laat-gotische oostpartij met koor gebouwd in het derde kwart van de 17de eeuw.

Pastorie Sint-Remigiusparochie

Pol de Montstraat 5 (Ternat)
Ommuurd dubbelhuis van twee verdiepingen en vijf traveeën onder zadeldak, traditionele kern uit de 18de eeuw in bak- en zandsteenstijl die in het laatste kwart van de 18de eeuw werd aangepast.