Gildehuis Wijnschroedershuis

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

Het gildehuis Wijnschroedershuis is, samen met het burgerhuis 't Gauden Hant, beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke, architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als voormalig gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinders. Gebouwd in 1755, ter vervanging van het oude gildehuis, naar ontwerp van architect David 't Kindt in rococostijl met bijhorende annexe (voormalig lokaal der gilde der Kraankinderen) in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 16de-17de eeuw."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000657, Kleine Vismarkt 2: Wijnschroedershuis, advies KCML (1981).

Het Wijnschroedershuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

in casu cultuurhistorische waarde

Kleine Vismarkt 2-4, Kraanlei 2 (Gent)
Oud gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinderen midden 18de eeuw deels gesloopt en na verbreding van de Kraanlei in 1755 heropgebouwd. Het Wijnschroedershuis, naar ontwerp van architect David 't Kindt, is opgevat als een herenhuis in rococostijl met brede voorgevel uitziend op de Leie van elf traveeën en twee bouwlagen. Haaks op de achtergevel van het Wijnschroedershuis, bevindt zich het in 1912 gereconstrueerde lokaal van de gilde der Kraankinderen naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.