Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen van de Zoete Waters met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Oud-Heverlee

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de voormalige watermolen van de Zoete Waters met de onmiddellijke omgeving.

Het beschermingsdossier motiveert de artistieke waarde van de watermolen van de Zoete Waters en het Spaans Dak als volgt: "ondanks enkele verbouwingen hebben ze grotendeels hun 17de-eeuws uitzicht bewaard; een belangrijke factor die mede hun waarde benadeelt, is echter hun ligging. Vooreerst staan ze visueel in relatie met elkaar: ze staan namelijk in de onmiddellijke omgeving van de eerste vijver van de Zoete Waters. Het Spaans Dak heeft daarbij nog als achtergrond, de aanzet van het Meerdaalwoud. De voormalige molen bevindt zich goed zichtbaar op de hoek van een kruispunt en in de diepte - ter hoogte van de vijvers - waarheen de Waverse baan afdaalt."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000560, Sint-Annakerk (uitbreiding) en pastorie met omgeving; kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen; het Spaans Dak met omgeving; voormalige watermolen met omgeving (S.N., 1980).

Waarden

De voormalige molen met onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Watermolen van de Zoete Waters

Waversebaan 262 (Oud-Heverlee)