Beschermd monument

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart: schip, koor, sacristie en interieur

Beschermd monument van tot heden

ID
8098
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8098

Besluiten

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart
definitieve beschermingsbesluiten: 12-01-1987  ID: 2240

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat het schip, koor, sacristie en interieur van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde als volgt werd gemotiveerd: “De historische waarde als 18de-eeuwse uitbreiding van een in oorsprong romaanse kerk met nog in kern 13de-eeuwse middenbeuk, met twee zijbeuken een barokke halsgevel aan de westzijde, waarbij de achterliggende beuken uitzonderlijk niet door gevelgeledingen worden aangeduid.
De historische waarde van het driebeukige koor met eenvoudige lancetvormige drielichten, in de 19de eeuw aan de vroeg 13de-eeuwse toren en de 14de-15de-eeuwse transeptarmen aangebouwd.
De artistieke waarde van het interieur met onder meer een 18de-eeuwse preekstoel, biechtstoelen, muurbekleding, 16de-eeuwse piëta, laat 17de-eeuws schilderij, 18de-eeuwse beelden en Van Peteghemorgel van 1767, verder ook neogotische altaren, retabel, koorgestoelten, glasramen en kruisweg.”

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000784, Onze-Lieve-Vrouwkerk, advies KCML (1987).


Waarden

Het schip, koor, sacristie en interieur van de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Oudegem, als uitbreiding van de bestaande bescherming van de toren met transept, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Oudegemse baan (Dendermonde)
Pseudobasilicale kerk opgetrokken uit zandsteen. De oudste delen van de kerk, kruisingstoren en deel van koor, klimmen vermoedelijk op tot de tweede helft van de 13de eeuw, meermaals vergroot. Driebeukig schip van vijf traveeën, uitspringend transept met ongelijke transeptarmen van één travee, driebeukig, vlak afgesloten koor en aangebouwde sacristie en berging aan de noordzijde, in de oksel van zuidbeuk en transeptarm, aangebouwd portaal.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.