Burgerhuis De Fluitspeler

Geografisch pakket Gent

Burgerhuis De Fluitspeler of Het Vliegend Hert is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke en architectuurhistorische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als unieke barokgevel aansluitend bij nummer 77, in de cartouches gedateerd 1669 en rijkelijk versierd met terracottapanelen en reliëfs in de borstweringen."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000657, Kraanlei 79: Huis De Fluitspeler, advies KCML (1981).

Het huis De Fluitspeler is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Huis De Fluitspeler

Kraanlei 81 (Gent)
Barok hoekhuis met twee bouwlagen en zadeldak, op een cartouche gedateerd 1669. Gerestaureerd in 1917-18 en in 1931 door Amandus Robert Janssens. Voorgevel van drie traveeën met in- en uitgezwenkte top. Rijk versierde borstweringen met terracotta reliëf in panelen die de allegorieën van de zintuigen voorstellen, en geveltop versierd met terracotta beelden en reliëfpanelen. De zijtrapgevel is blind. Het bijgebouw is een lijstgevel met één travee hoger opgetrokken tot een dakvenster met trapgevelvorm.