Heilig Hartkliniek: kapel

De kapel van de Heilig Hartkliniek is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de kapel als volgt werd gemotiveerd: De neogotische kapel van de Heilig Hartkliniek werd gebouwd in de jaren 1855-1857 op kosten van de Eeklose mecenas ridder Stroo. Het gebouw, dat aan drie zijden in de kliniekvleugels is ingebouwd, bezit een zeer merkwaardig en rijk neogotisch interieur, gekenmerkt door een prachtige behandeling van het architectonisch detail. Dit gebouw kan doorgaan als een hoogtepunt van onze neogotiek, waarbij naast de rijke detaillering van de binnen aankleding ook de evenwichtig geconcipieerde binnenruimte van belang is. De rijke neogotiek, weerspiegeld in het gewelf en de rijkelijk behandelde muurvlakken, is zelden in onze neogotische architectuur geëvenaard. Deze kapel kan beschouwd worden als een interessant voorbeeld van neogotiek en in het bijzonder van stukadoorsneogotiek. De meeste elementen van de wanddecoratie, de deuromlijstingen in het bijzonder, zijn in stucco uitgevoerd. Enkel de kleinere details, zoals bekroningen, zijn in hout.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000736, kapel Heilig Harktkliniek, advies KCML (1984).

Waarden

De kapel van de Heilig Hartkliniek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gesticht Sint-Vincentius a Paulo en kapel

Moeie 18 (Eeklo)
Klooster en kapel van het Gesticht Heilige Vincentius a Paulo, dat opklimt tot 1839 naar plannen van de Eeklose architect Hypoliet De Smet. Aan Koning Albertstraat kloostervleugel van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van 1839, uitgebreid in 1877. Links aansluitende kapel van 1855 naar de plannen van beeldhouwer Pierre de Vigne-Quyo. Ten oosten aanzet van de vroegere haakse ziekenzaalvleugel. Aan de kant van Moeie bevindt zich nog een deel van de aangelegde tuin met onder meer Heilig Hartbeeld en Mariagrot.