Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteel Allaert

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het kasteel Allart dateert uit het begin van de 19de eeuw. Het vroeg 20ste-eeuwse landschapspark omvat onder meer vijvers, een cascadesysteem en een prieel en brug in boomstamimitatie.

Kasteeldomein Allart

Moeskroensesteenweg 95 (Kortrijk)
Het kasteel Allart dateert uit het begin van de 19de eeuw en is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Omstreeks 1910 gebeurden aanpassingen aan het landhuis en werd het domein uitgebreid waarna Georges Allart het huidige park in landschappelijke stijl aanlegde. Het 19de-eeuwse landhuis op U-vormige plattegrond is een baksteenbouw bekleed met (simili-)natuursteen. Het vroeg 20ste-eeuwse park in landschappelijke stijl omvat onder meer vijvers, een cascadesysteem en een prieel en brug in boomstamimitatie.