Burgerhuis en maalderij Van den Bossche met tuin

Geografisch pakket Buggenhout

Beschrijving

Het burgerhuis en voormalig maalderijgebouw Van den Bossche met inbegrip van de tuin is beschermd als monument.

Waarden

Het burgerhuis en voormalig maalderijgebouw Van den Bossche met inbegrip van de tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Het huis is een representatief voorbeeld van een burgerwoning uit het einde van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl en waarvan het uitzonderlijk rijkelijk uitgewerkt interieur gaaf bewaard bleef. Het gebouw is illustratief voor de architectuur uit de periode van zijn ontstaan en getuigt van het aanzien en de welvaart van de lokale nijveraars.
De oudere en lagere bouw links van het woonhuis, gebouwd in 1887 in opvolging van de houten korenwindmolen, is de enige getuige van de vroegere agrarische nijverheid en ambachtelijke maalderij op deze locatie.
De burgerwoning, opgetrokken in twee bouwfasen omstreeks de vorige eeuwwisseling, herbergt een uitzonderlijk interieur en is hierdoor exemplarisch voor de interieurstudie en modebewuste smaak van de gefortuneerde bouwheren, de lokale nijveraars en notabelen van het dorp.
De artisieke waarde blijkt vooral uit het origineel en rijkelijk uitgewerkt interieur met salons in neo-Lodewijk XV- en neo-Lodewijk XVI-stijl met verzorgde fijne stucdecoratie, origineel schrijnwerk met onder meer beschilderde deuren of gegraveerd glas, marmeren schouwen met ingewerkte kacheltjes en fraai uitgewerkte afsluitingen en een veranda met kamerhoge faiencetegelwanden met art nouveaugetinte bloemenslingers en gestileerde motieven.
De ruime beboomde achtertuin met locatie van de vroegere houten korenwindmolen, maakt inherent deel uit van het ensemble.

Burgerhuis en maalderij Van den Bossche

Houtenmolenstraat 14-16 (Buggenhout)
De woning is een mooi voorbeeld van een statisch neoclassicistisch burgerhuis uit het einde van de 19de eeuw. Het telt vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak vooraan en een schilddak met ijzeren vorstkam en windwijzer boven de latere uitbreiding achteraan. Het voormalige maalderijgebouw, ingeplant aan de straat links van het woonhuis, is een langgestrekt bakstenen gebouw van zes traveeën onder een pannen zadeldak en werd samen met het woonhuis ontpleisterd.