Gemeentehuis Moorsel

Gemeentehuizen

Beschrijving

De bescherming omvat het gemeentehuis van Moorsel, in 1868 gebouwd naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny.

Het gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Goed bewaard gemeentehuis naar exterieur en interieur in een vormgeving eigen aan de tijd en plattelandscontext.
Representatief voorbeeld van de architectuur van E. de Perre-Montigny in 1868.
Behouden meubilair, speciaal ontworpen voor het gemeentehuis van Moorsel (neorenaissancetafel met tien stoelen in dezelfde stijl, één burgemeestersstoel, drie schepenstoelen, één ronde tafel, één kabinet uit leer en metaal op een houten tafel).

in casu architectuurhistorische waarde:
Voor de gemeente opvallend gebouw in de typische stijl van architect E. de Perre-Montigny.
Zeer goed bewaard interieur (indeling, dakconstructie en decoratie, binnenschrijnwerk, trap, gemeenteraadszaal, wandmeubels, schouwmantels, stucwerk) in een sobere vormgeving eigen aan de gemeentehuizen op het platteland.
Opvallende tweedeling door werkruimte op de gelijkvloerse verdieping en 'officiële' functies (onder andere raadzaal) op de bovenverdieping met in de publieke zones geen verbinding tussen beide.
Authentiek meubilair bleef ter plaatse bewaard (neorenaissancetafel met tien stoelen in dezelfde stijl, één burgemeestersstoel, drie schepenstoelen, één ronde tafel, één kabinet uit leer en metaal op een houten tafel).

historische waarde

Tweede gemeentehuis van de gemeente opgetrokken in 1868. Voor deze bouw vergaderde men wellicht in de herberg die tot 1870 'het gemeentehuis' heette.
In de voorgevel een stichtingsplaat met de vermelding van burgemeester, architect, aannemer en bouwdatum 1868.

sociaal-culturele waarde

Representatief voorbeeld van een gemeentehuis met opvallende veruiterlijkte vormgeving binnen een gemeentelijk / plattelands context als teken van burgerlijke macht en autonomie.

Pachting 4 (Aalst)
Het gemeentehuis van Moorsel werd in 1868 opgericht naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. De vormgeving is zeer opvallend binnen de dorpskern en geeft deze vorm samen met de kapel op het plein, de kerk en de kasteeldreef.