Abdij zusters bernardinessen: gastenkwartier

Abdij zusters bernardinessen: deel

Beschrijving

Het voormalige gastenkwartier van de abdij zusters bernardinessen, het enige nog overblijvend gebouw van de voormalige abdij, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: als enige nog overblijvend, 16de-eeuws gebouw van de voormalige abdij, die in de 12de eeuw werd gesticht en ten tijde van de godsdiensttroebelen verwoest, en dat in de late 18de eeuw van een lagere aanbouw werd voorzien. Als voorbeeld van traditionele bak- en zandsteenbouw met onder meer een natuurstenen spiltrap, haard en versierde balksleutels gedragen door van wapenschildje voorziene consoles.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000899, abdij zusters bernardinessen, advies KCML (1994).

Waarden

Het nog overblijvend gebouw van de voormalige abdij van de zusters bernardinessen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Abdijsite zusters bernardinessen met gastenkwartier

Abdijstraat 40-42, Kloosterakkerstraat (Assenede)
Omgrachte site van de cisterciënzerinnenabdij van Oosteeklo. Het gastenkwartier is het enige resterende abdijgebouw van de oude Abdij van Oosteeklo. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het oudste gedeelte van het gebouw klimt op tot de 15de of 16de eeuw, vermoedelijk werd na de vernielingen in 1577 het oostelijk gedeelte van het huidig gebouw heropgebouwd. Centraal tussen de twee gedeelten bevindt zich het trappenhuis met de stenen wenteltrap. Op de abdijsite ook het buitenverblijf voor religieuzen, zogenaamd kasteel Roegiers, opklimmend tot 1783 met omringend park in landschappelijke stijl.