Woning Moens

Woning Moens

Beschrijving

De bescherming omvat de door Huib Hoste ontworpen woning Moens, gebouwd in 1941-42 in opdracht van het echtpaar Moens-Van Ruysevelt.

Het beschermingsdossier evalueert de bescherming als volgt: "De bebouwing aan de Parklaan in Aalst vormt een aaneenschakeling van rijhuizen aan de rand van het stadspark die de regionale evolutie van de 20ste-eeuwse architectuur in de stad goed illustreren. Het huis nummer 77 is daar een opvallend voorbeeld van een modernistische burgerwoning van 1941 gebouwd in opdracht van een brouwersfamilie naar ontwerp van een toonaangevende architect van de avant-garde.
Het huis, met inbegrip van de interieurinrichting, is tevens representatief voor de ontwikkeling van het architectonische oeuvre van de talentvolle architect Huib Hoste tussen de twee wereldoorlogen en ligt nog volledig in de traditie van zijn vooroorlogse modernistische architectuur. De kleine aanpassingen of latere ingrepen bij de recente renovatiewerken, zoals de buitentrap, de vloertegels op de begane grond, de keukeninrichting en de badkamer, doen weinig afbreuk aan de authenticiteit van het totaalconcept van de woning."

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002315, Woning van architect H. Hoste in Aalst (LANCLUS K, 2008).

Waarden

De woning Moens, met inbegrip van de afsluiting van de voortuin, de buitentrap en het aangebouwde terras is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
De rijwoning, Parklaan 77 te Aalst, gebouwd in 1941 voor de brouwersfamilie Moens naar een ontwerp van architect Huib Hoste is een gaaf bewaard voorbeeld van modernistische architectuur aansluitend bij de stedelijke interbellumarchitectuur en meer bepaald de stijl van het functionalisme of Nieuwe Zakelijkheid. De logische en functionele ruimte-indeling en het belang van lucht en licht vindt zijn weerspiegeling in de gevelarchitectuur, met bijvoorbeeld de erkers, de grote ramen en het terras.
De woning is representatief voor het modernistisch oeuvre van de toonaangevende architect Huib Hoste. Als architect, meubelontwerper, redacteur en medewerker aan verschillende tijdschriften en medestichter van de C.I.A.M., wordt Huib Hoste (1881-1957) beschouwd als één van de belangrijkste en meest veelzijdige figuren uit de Moderne Architectuur van de eerste helft van de 20ste eeuw in Vlaanderen.
Het rijhuis is een opmerkelijk voorbeeld van een harmonieus totaalconcept waarbij de effect beogende gevelcompositie met verschillende bouwmaterialen, de doordachte ruimte-indeling en de zorgvuldige interieurafwerking de aandacht trekken.

Woning Moens

Parklaan 77 (Aalst)
Deze woning aan de Parklaan in Aalst werd in 1941-1942 opgetrokken naar een ontwerp van architect Huib Hoste. Het huis is opgetrokken uit een skeletbouw van gewapend beton en baksteen. Het verschillende gevelparement in verspringende vlakken versterkt het kubistische effect van de vormgeving van de voorgevel.