Kasteelhoeve Goed te Breeschoot: woonhuis

Dreef, Goed te Gampelaere, rechthoekige omgrachting, ijskelder en woonhuis Goed te Breeschoot

Beschrijving

De bescherming omvat in de kern 16de-eeuwse woonhuis van de kasteelhoeve bij het voormalige Kasteel van Astene.

Waarden

Het woonhuis van het Goed te Breeschoot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalige kasteelhoeve van het Kasteel van Astene gelegen binnen dezelfde, deels bewaarde rechthoekige omgrachting, in oorsprong opklimmend tot de late middeleeuwen en met nog duidelijk bewaarde sporen van leembouw en versteende vakwerkbouw uit de 16de eeuw.

Kasteelhoeve Goed te Breeschoot

Parijsestraat 36 (Deinze)
Oorspronkelijk kasteelhoeve, ingeplant ten zuiden van het kasteel, binnen een aansluitende rechthoekige omwalling met afzonderlijke ingang in het westen, aan de straat. Woonhuis van zes traveeën onder imposant pannendak, vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw met nog duidelijke sporen van versteende vakwerkbouw.