Goed te Gampelaere

Dreef, Goed te Gampelaere, rechthoekige omgrachting, ijskelder en woonhuis Goed te Breeschoot

Beschrijving

De bescherming omvat de historische site van Goed te Gampelaere, meer bepaald de nog herkenbare structuur van opperhof en neerhof met cirkelvormige omwalling en de vijver ten zuiden van deze buitengracht. De 19de- en 20ste-eeuwe hoevegebouwen zijn niet opgenomen in de bescherming.

Waarden

De walgracht, de vijver ervoor, de plaats van de motte en binnenwal van het opperhof en het neerhof van het voormalige Goed te Gampelaere is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

van de buitengracht van een in oorsprong belangrijke site met walgracht, opklimmend tot de 14de-15de eeuw, als zichtbare getuige in het landschap van de belangrijkheid van de vroegere hoeve en heerlijkheid. De plaats van het opperhof met motte en binnenwal, respectievelijk afgegraven en opgevuld midden 19de eeuw doch nog duidelijk afleesbaar in de bodem, en het neerhof, met uitzondering van de gebouwen uit het einde van de 19de en de 20ste eeuw, hebben een archeologische waarde als het vroegere opperhof en neerhof van de belangrijke heerlijkheid Gampelaere.

Hoeve Goed te Gampelaere

Gampelaeredreef 27-29 (Deinze)
Van het oude Goed te Gampelaere, voormalige zetel van de heerlijkheid Gampelaere, bleef een brede buitenwal van de oorspronkelijke site met walgracht met dubbel grachtensysteem en motte bewaard. Hoeve met vernieuwde gebouwen die bereikbaar zijn via een toegangshek tussen gewitte pijlers. De hoeve met losse bestanddelen bestaat uit een boerenwoning aan de oostzijde uit het eind 19de eeuw en een ruime bakstenen schuur en stallen aan de noordzijde, vergroot circa 1920.