Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kraenepoel met omgevende laan en Villa Kraenepoel

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kraenepoel met omgevende laan en strook grond en villa Kraenepoel met tuin

Beschrijving

De Kraenepoel met inbegrip van de omgevende laan en Villa Kraenepoel met tuin zijn beschermd als landschap.

Waarden

Het ensemble gevormd door de Kraenepoel, de laan welke deze waterpartij omgeeft, een strook grond er rond van tien meter diep en de Villa Kraenepoel met bijliggende tuin is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Villa Cranenpoel met tuin

Lotenhullestraat 114 (Aalter)
Villa Cranenpoel van 1902, toegankelijk via overluifeld houten hek. Grote villa met omgevende tuin, opgetrokken op een verhevenheid met uitzicht op de Kranepoel en gebouwd in Normandische stijl met imitatie-vakwerk in de geveltoppen.

Kraenepoel en Markettebossen

Bellemstation, Kraenepoelpad, Langestraat, Lotenhullestraat, Mariahovelaan, Meerkensdreef, Oude Gentweg, Waggebrug, Weitingstraat (Aalter)
Het gebied omvat de vijver Kraenepoel, met cottagevilla Cranenpoel. Aansluitend bevinden zich de Markettebossen met drevenlandschap en achtster. In het noorden ligt het kasteeldomein van Mariahove, via een dubbele dreef met de kleinschalige dorpskern van Bellem verbonden.