Huis Lombaert: dubbelarmige waterpomp

Vredegerecht met waterpomp

Beschrijving

De dubbelarmige waterpomp, bevestigd tegen de noordmuur van het hoofdgebouw van het voormalige vredegerecht, is beschermd als monument.

Waarden

De dubbelarmige waterpomp, bevestigd tegen de noordmuur van het hoofdgebouw van het voormalige vredegerecht, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Het betreft een monumentale dubbelarmige zuigerpomp, vermoedelijk daterend uit het midden van de 19de eeuw van een type waarbij de twee armen en de zuigerstangen op eenzelfde as draaien, die door middel van smeedijzeren ankers bevestigd is in de muur. De aankleding is gerestaureerd. Het pomplichaam en de (gewijzigde) overloopbak zijn in arduin uitgewerkt. De bevestiging in de muur door middel van de gesmede ankers is merkwaardig te noemen.

Huis Lombaert

Kloosterstraat 37 (Beveren)
Het Huis Lombaert werd in 1703 opgericht en is een voorbeeld van de bouwevolutie van de traditionele bak- en zandsteenarchitectuur naar een goed geïntegreerde landelijke Lodewijk XV-stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw, met aanpassingen in de 19de eeuw.