Hoekhuis in traditionele stijl

Geografisch pakket Gent

Dit hoekhuis in traditionele stijl is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als beeldbepalende traditionele trapgevel op de hoek met het Sint-Veerleplein, in 17de-eeuwse bouwwijze en ornamentiek."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000657, Kraanlei 1: huis, advies KCML (1981).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Kraanlei 1, Sint-Veerleplein 15 (Gent)
Twee bouwlagen hoog hoekhuis afgedekt met een zadeldak, opgetrokken in traditionele stijl in de 17de eeuw. De vijf traveeën brede voorgevel is een trapgevel van bak- en zandsteen. De zijgevel aan de kant van het Sint-Veerleplein is een zes traveeën brede lijstgevel. De achtergevel is uitgewerkt als een trapgevel.

Barokpoort

Sint-Veerleplein (Gent)
Zandstenen barokpoortje, vermoedelijk voormalige toegang tot het gesticht voor weesjongens op Bisdomplein, later overgebracht naar het Museum voor Stenen Voorwerpen en circa 1913 hier geplaatst als achterpoortje van een huis aan de Kraanlei. Daterend van de tweede helft van de 17de eeuw.