Pastorie Heilige Amandusparochie

Pastorie Sint-Amandusparochie, kerkhofmuur en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de voormalige pastorie van de Sint-Amandusparochie. De kerksite met inbegrip van de pastorie en zijn omgeving zijn als dorpsgezicht beschermd.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de pastorie als volgt werd gemotiveerd: "als voorbeeld van een laat-18de-eeuwse pastorie, opgetrokken in baksteen met mogelijks uit de vroegere pastorie gerecupereerde zandsteen, met onder meer smeedijzeren leuning in rococostijl bij de dubbele bordestrap bij de gevel aan de tuinzijde".

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000814, De pastorie, kerkhofmuur met inkompijlers en omgeving, advies KCML (1991).

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Pastorie Heilige Amandusparochie met tuin

Dorp 18 (Denderleeuw)
Alleenstaand huis van twee bouwlagen onder schilddak. Baksteenbouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw met verwerking van zandsteen. Grote beboomde en deels ommuurde achtertuin gelegen aan de Dender. Voortuintje afgesloten door middel van een hoge aansluitende muur bij de kerkhofomheining; overluifeld poortje tussen natuurstenen pijlers.