Sashuis

Sashuis met omgeving

De bescherming omvat het sashuis van het 'Sas van Wieze' uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Het sashuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een sashuis, enige overblijfsel van het zogenaamde 'Sas van Wieze', gebouwd in 1768-1769 als een van de sluizen op de Dender. Het gebouw heeft gepleisterde gevels en vensters met kleinhouten onderverdelingen en buitenluiken, een deur met kalksteenomlijsting en rocaille als sluitsteen, rechts een wagenhuis van drie traveeën met gedrukte rondbogen. Binnen bevinden zich onder andere twee haarden in Louis XV-stijl met gesinterde bakstenen en bepleisterde boezems, waarvan een met profielen en spiegelboog.

Sashuis

Roland Monteynestraat 39 (Aalst)
Het sashuis dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw, is het enige overblijfsel van het 'Sas van Wieze' en was lange tijd in gebruik als afspanning. Tegen de zijgevel is, iets terugwijkend een wagenhuis aangebouwd van wat recentere datum, met bepleisterde gevels en geplaatst onder pannen zadeldak