Pastorie Sint-Servatiusparochie

Parochiekerk Sint-Servatius met kerkhofmuur, kerkhof en pastorie met pastorietuin

De pastorie van de Sint-Servatiusparochie te Kersbeek (Kortenaken) is beschermd als monument.

De pastorie van Kersbeek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

mooi voorbeeld van een in kern vermoedelijk circa 1780 te dateren, classicistische plattelandspastorie in de vorm van een bak- en natuurstenen dubbelhuis met symmetrische en evenwichtige gevelopbouw waarvan het huidige voorkomen teruggrijpt op aanpassingen uit 1826 en 1876. Het sobere buitenaspect manifesteert zich ook in het interieur dat een traditionele binnenindeling combineert met een overwegend 19de-eeuwse aankleding.
Verbonden met de kerk door middel van een smeedijzeren hekken in de kerkhofmuur vormt de pastorie niet alleen historisch-typologisch maar ook ruimtelijk-visueel één geheel met de aangrenzende parochiekerk.

Kersbeek-Dorp 9 (Kortenaken)
Achter de kerk gelegen gedeeltelijk verbouwd dubbelhuis uit einde 18de eeuw begroeid met wilde wingerd en klimop.