Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dolfijnhoeve

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Nr. 1. Z.g. "Dolfijnhoeve", vermoedelijk teruggaand op het voormalige .Kasteel van Opschoten., eens eigendom van Lampernissenaar Zannekin (XIV); illustratie van deze heerlijkheid in vorm van waterkasteel met landerijen, door A. Sanderus. Het huidige boerenhuis met haar talrijke verbouwingen, is hierin moeilijk herkenbaar. Thans hoeve met boerenhuis op terp, aanleunende stallingen en loss

Dolfijnhoeve

Dolfijnstraat 1 (Alveringem)
Zogenaamd "Dolfijnhoeve", vermoedelijk teruggaand op het voormalige "Kasteel van Opschoten". Thans hoeve met boerenhuis op terp, aanleunende stallingen en losstaande schuur en nutsgebouwen, gelegen in elkaars verlengde; geen specifiek erf. Rest van oorspronkelijke omwalling ten zuiden. Moestuin voor het huis. Boerenhuis van drie traveeën + één travee met rechts opkamer en één bouwlaag onder aangepast, gebogen zadeldak met ten westen wolfseind en kort overkragende dakrand, uit de 16de eeuw (?) doch met oudere onderkeldering.