Beschermde archeologische site

Nieuwerck Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Beschermde archeologische site van tot heden

Nieuwerck van Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Waarden

Het Nieuwerck van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde

In de ondergrond van de kathedraaltuin bleven grote delen bewaard van het Nieuwerck, de geplande grootse uitbreiding van de kathedraal naar ontwerp van Domien de Waghemakere en Rombout Keldermans. De werken startten in 1521, vielen stil na de brand van 1533 en werden definitief opgegeven in 1537. De argumenten ter bescherming kunnen als volgt geformuleerd worden:

Groenplaats (Antwerpen)

Dekenij en tuin van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Sint-Pieterstraat 1 (Antwerpen)
Rijhuis met neoclassicistisch lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, vermoedelijk met traditionele kern, grondig verbouwd in 1964. Het "Papenhof" en het "Nieuwerck" van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal vormen de achterliggende tuin.