Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Massemen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Hoeve Prinsenhof met woonhuis, schuur en stallen, oude linde en parochiekerk Sint-Martinus en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de restanten van de oude dorpsbebouwing van Massemen, meer bepaald de parochiekerk Sint-Martinus met twee omgevende percelen, waarvan één deels ommuurd, de voormalige dorpsschool, de lindeboom op het dorpsplein en het hoekhuis van het Dorpsplein met de Massemsesteenweg. De parochiekerk werd in 1942 gedeeltelijk (toren en koor) en in 1974 volledig beschermd als monument, de omgeving van de kerk is sinds 1974 een beschermd landschap.

Waarden

De Sint-Martinuskerk te Massemen met omgevend, deels nog ommuurd perceel en met een ten noordoosten erbij aansluitend perceel, en de onmiddellijke omgeving bestaande uit een voormalige dorpsschool, een dorpsplein met lindeboom en een hoekhuis is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

de nog bewaard gebleven elementen van de oude dorpsbebouwing in de onmiddellijke nabijheid van de beschermde Sint-Martinuskerk en een als park heraangelegde oude kerkhofsite, van een eeuwenoude lindeboom, van een oude dorpsschool, baksteenbouw met onder andere getoogde vensters, doorlopend tandfries en pilasters, en van een 19de-eeuws hoekpand met bepleisterde gevels en geprofileerde raamomlijstingen, dit alles zeer beeldbepalende elementen in wat nog van de oude dorpskom is overgebleven.

Dorpskom Massemen

Dorpsplein 1, 11-12 (Wetteren)

Dorpscafé

Dorpsplein 12 (Wetteren)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met haakse vleugel van vier traveeën en twee bouwlagen aan de steenweg. Volgens het kadasterarchief deels teruggaand op bestaande bebouwing die in 1862 werd gereconstrueerd tot een breder pand.

Gemeenteschool van Massemen met schoolhuis

Dorpsplein 1 (Wetteren)
Gemeenteschool met schoolhuis, volgens een gedenksteen opgericht in 1866 naar plannen van architect E. de Perre en uitgevoerd door aannemer D. Tondeleir. Langgestrekt gebouw van één en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, opgetrokken uit rode, oranje en gesinterde baksteen met verzorgde knipvoegen, op een plint van hardsteenplaten.

Knotlinde op het dorpsplein van Massemen

Dorpsplein (Wetteren)
De eeuwenoude knotlinde (Tilia x europaea) bevindt zich ten zuidoosten van de parochiekerk Sint-Martinus op het dorpsplein van Massemen. De boom heeft een stamomtrek van 7,19 m. Sinds de heraanleg van het plein staat de boom enigszins geïsoleerd op een vluchtheuvel met wat lage begroeiing rondom. De linde vormt nog één van de beeldbepalende elementen van de oude dorpskom.

Parochiekerk Sint-Martinus

De bouw van de oudste onderdelen van de huidige kerk, de gotische toren en het koor, wordt in de literatuur doorgaans geplaatst in de 16de eeuw, doch de toren klimt waarschijnlijk op tot de 15de eeuw. Wellicht vonden er herhaaldelijke verbouwingen plaats. Eind jaren 1880 was de kerk in slechte staat. De plannen voor een volledig herstel en uitbreiding van de kerk werden in 1892-1893 opgemaakt door architect Henri Vaerwyck.