Oorlogsmonument ontworpen door Eugène Aernauts

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken voor Léon Schreurs ontworpen door Eugène Aernauts(1883-1965), gelegen op de parkstrook tussen de Geldenaakse- en de Léon Schreursvest, is beschermd als monument.

Waarden

Het oorlogsgedenkteken op de Léon Schreursvest is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als eerbetoon aan Léon Schreurs (1888-1914) die als 'laatste verdediger van Leuven' de stad verdedigde en sneuvelde op 19 augustus 1914, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de Leuvense en de Belgische politieke geschiedenis. Het bezit aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

in 1923 ingehuldigd oorlogsgedenkteken, gevormd door een in breuksteen opgetrokken, steekboogvormige muur waartegen een in 1922 door Eugène Aernauts (1883-1965) ontworpen en in de bronsgieterij Vindevagel (Gentbrugge) gegoten hoogreliëf met voorstelling van Léon Schreurs, als 'laatste verdediger van de Leuven' in gevechtsuitrusting realistisch afgebeeld, en achter hem een in draperieën gehulde, allegorische vrouw met lauriertak en vlag. Het geheel is dynamisch uitgewerkt en staat voor moed, strijdvaardigheid, vaderland en glorie.

Oorlogsmonument

Léon Schreursvest (Leuven)
In breuksteen uitgewerkt, steekboogvormig monument, naar ontwerp van beeldhouwer Eugène Aernauts, in 1923 ingehuldigd.